Tuvalu 51 Manifeso (Lomiga Samoa)

 

Tuvalu 51 Manifeso (Lomiga Samoa)

 
I nei taimi o mala ma le vevesi, e tatau ona tatou sefe le moligaʻo mulimuli o le lalolagi saʻoloto. O matou o le au sulufaʻiina, matou o loʻo matelaina le faʻamasinoga, matou o pologa i nei ona po, folafola atu:
 
I lenei taimi o mala ma le vevesi, e leai se auala e toe foi ai i tua. Tau lava o le mea o loʻo tatou feagai. Ole mea e sau ole iuga o mea uma. Ina ia aloese mai mafatiaga o tamaiti tatau ona tatou puipuia i latou.
O le fou tulaga vaʻa o le a faia mai le faʻafouga o le WWII Phoenix caissons, faʻafesoʻotaʻi e fausia fola umi faʻapitoa ma taugofie faʻapitoa nofoaga e fausia ai taulaga ma faʻatoʻaga. O lenei setete o le a faaigoa i le setete o Tuvalu, o ia o le sa avea muamua ma puleʻaga o le malo na mou atu ona o suiga o le tau ma le maualuga o le sami. O le numera 51 o lona uiga o tatou faʻamoemoe o lenei vaʻa toso mafai ona avea ma 51st setete o le USA pe a fai e talia a tatou manaʻoga.
 
Matou te manaʻo i le setete ia iai lana lava tulafono faʻavae, tutusa Texas.
 
Matou te manaʻo i lena setete e toe foʻi mai i le agaga o faʻavae o USA.
 
Matou te manaʻo i lena setete e faʻafeiloaʻi ma le le faʻaitino uma tagata o sulufaʻi o le tau, tagata sulufaʻi faʻaupufai, tagata sulufaʻi o le tamaoaiga.
 
Matou te manaʻo i le setete i lalo o le puipuiga o le mea e ono tumau o le lalolagi saoloto.

O le "fana leai se aoga" setete

Matou te mananaʻo i lena setete e faʻasaina tagata taʻitoʻatasi ona o ni mea tau oti. (O aʻupega mataʻutia o le a taofia i le malosi faaauupegaina, naʻo le faamautinoaina o puipuiga mai taufaʻamataʻu mai fafo, e le tatau ona faʻaogaina ni auupega oti e faʻamaonia ai le faʻatulagaina, seʻi vagana ai le manaʻoga e aveʻese faʻamalosi vaega faaauupegaina. faʻatasi ma tagata lautele o le au fitafita na aʻoaʻoina e puipuia le faʻaleagaina ma feutagaiga.

Malo tautua

Matou te manaʻomia se tautua a le malo. Soʻo se tagata matua ma tagata soifua maloloina tagatanuu o le a tatau ona i ai ile tautua a le malo pe a leai se galuega, i luga pe a i luga o faʻataʻitaʻiga mo le sili atu 18 itula vaiaso ma mo isi mataupu ia le itiiti ifo 2 itula ile vaiaso.

Galuega fetufaai

“Faʻasoa ma Ola, pe Faʻaola ma Maliu” 
 
O le apefai o le agafesootai e mafai ona naʻo le galuega pe a fai e malilie tagata uma (ae maise o taʻitaʻi) e na o se taimi le tumau, aemaise lava i taimi o le soifua maloloina, tulaga tau tamaoaiga ma le siosiomaga.
 
I Tuvalu 51 tatou te manaʻomia le tapulaʻa o le vaiaso faigaluega taimi ia le sili atu i le 18 itula, o lona uiga o tagata uma e tatau ona avea ma tagata faigaluega faavaitaimi. Tuusaunoaga i le tulafono o le i ai pe a le lava le agavaa tagata faigaluega e faia galuega i se taimi (ex hospital), ona atoa lea o le taimi e faʻatagaina. O leisi mea seʻi vagana le tulafono, pe a maʻi le faigaluega pe leai foi mo se mafuaʻaga.
I Tuvalu 51 matou te lagolagoina le faalauiloaina o galuega faavaitaimi o se tulafono, ma i le avea ai ma fofo e maua ai le tele o avanoa faigaluega i le tele o tagata, pe a fai o le toatasi ma so o se tagata faigaluega talia le usitaia o lenei tulafono.
 
O galuega faavaitaimi, o se tulafono, e mafai foi ona fesoasoani i le faʻafitauli o le soifua maloloina, ona o tagata faigaluega tumau taimi e ono lelei ona tausia lo latou soifua maloloina e ala i le faʻataʻitaʻi o nisi ituaiga o taʻaloga i lo latou taimi avanoa. Faʻapea foi le luasefulu vaega-timer e sili atu faʻamalosi i overhelming poʻo le toesea e mafua mai i mafuaʻaga mai fafo (afaina ma isi ..) nai lo le sefulu faʻamamafa tumu-timer.
 
O galuega faʻavaitaimi e pei ona masani ai e mafai ona fesoasoani tele i le faʻaititia o le pasene o otaota ma faʻaaogaina tele, e ala i le faigofie o le vaega-taimi tumau sili atu taimi e toe tuʻufaʻatasia, FAʻAALIGA, ma faʻafoliga.
 
Vaega-taimi galuega o se tulafono, mafai foi ona taitai atu ai i se sili aʻoaʻo tamaiti ma tagata matutua ona o le vaega-taimi taimi e tele taimi e aʻoaʻoina a latou fanau, ma tele taimi e aʻoaʻoina ai, faʻailoa ma aʻoaʻo latou lava.
 
Tuvalu 51 e aumaia le faʻamoemoe ma le faʻamalosia, ma ua i ai i le suiga atoatoa paradigm e faʻaalia ai taimi-taimi o se tulafono, faʻatasi ai ma le gataifale nofoaga. Ina ia aloese mai fesootaiga i lenei post-Covid lalolagi, o le a manaʻomia ona vaevaeina e lua au, ma o le mea lea o le gaosiga, i kamupani uma poʻo faʻalapotopotoga e leai se avanoa e faʻalautele ai a latou nofoaga, o lona uiga toetoe o pisinisi uma ma faalapotopotoga, pe lautele pe tumaʻoti.
 
O le saʻo o le 'afa o le gaosiga o le mea moni o lona uiga o le' afaʻafa o tupe maua o lafoga ma o le a faigata tele mo le temokalasi. I le auala e foʻia ai lenei faateʻia, o le taua o le atinaʻeina o meaola o le gataifale e aliali mai i mea moni uma.
 
O nofoaga o le gataifale o le a faʻatagaina ai le le faʻatagaina o le au sulufaʻi uma ma tagata o loʻo pagatia, ma o le mea e leaga ai o le a le maua i tausaga a sau. O nei tagata o le a suʻesuʻeina i lenei tulafono fou, galuega faavaitaimi, tuʻutuʻuga o le latou le taliaina faʻapitoa.
 
O le mea lea, e ala i le tufatufaina o mea tau tamaoaiga mo le afa i le konetineta, ma le afa i luga o le sami (taulaga tetele, taulaga faatoaga, ma isi mea), o le a mafai e atunuu paionia oe talia ona iloa ma lagolagoina Tuvalu 51 e faʻasao a latou tupe maua lafoga, ma o le mea lea latou te mafaia ai ona faʻatautaia le soifua maloloina ma tau o le tau talafeagai.
 
O isi «cuntry», oi latou e manaʻo e "tausia mea uma" o le a faʻasalaina e faʻatautaia naʻo latou lava faʻafitauli e pei o aso nei ma TWICE pei ona itiiti ifo punaoa. Tele faasalaga. Tamaoaiga Gehenna. E i ai le vaʻaiga faʻavaloʻaga i mea o tatou ola ai. O LE FAATASIGA ONA e FAASOA ATU. Galue. Le punaoa. O le sami. Avanoa. Le iloa.
 
I se taimi mulimuli ane, pe a toe amata ona amata le tamaoaiga, ma ua le toe avea le tuputupu aʻe lanumeamata o se manatu faigofie, ona avea ai lea o tagata o tagata faigaluega faavaitaimi o le a mafai ona faasolosolo atu i luga e faʻaola o latou olaga ma o le a avea ma faʻatanoa o tagata faʻatau / faʻapitoa / tagata faʻaola mo le toe faʻafouina o le lalolagi tamaoaiga, lea e sili mamao atu nai lo le tuu atu ia latou oti i fafo atu o le talafatai Europa po o luga tuaoi Mexico. E tatau ona e SHARE i aso nei ina ia mafai ona toe oso taeao! O lenei mea uma e uiga i le mautaʻu o TUVALU 51, "Faʻasoa ma Ola, poʻo le tausi ma oti". O se vaʻaiga faʻavaloʻaga, o le mautaʻu o le a fetaui lelei foʻi mo le avanoa faʻatoʻilaloina.
O le mea ua tatou manaʻomia ai tuvalu 51 e faʻalauiloa le tufatufaina o galuega i luga o le lalolagi atoa, o se lalolagi ma le 5 piliona o tagata-tumau o le a ofoina atu sili tele avanoa maketi ma sili atu le mautu le tamaoaiga tamaoaiga i faʻafitauli ma faʻafitauli nai lo le lalolagi muamua-Covid. O galuega faavaitaimi e pei o se tulafono, poʻo le faʻasoaina o galuega, e le gata o le faʻauo pisinisi, ae naʻo le pau lea o le auala e faʻaola ai le faʻalelei

Puipuiga mo fafine ma tamaiti

Matou te manaʻo tamaiti tuputupu aʻe i lalo ole 15 tausaga e le faʻatapulaʻaina avanoa, o fale / nofoaga o loʻo talia ai tamaʻitaʻi matutua (matutua atu nai lo le 15) peʻa leai ni sauaga poʻo ni sauaga i totonu o aiga, ma mai le aufono a tamaʻitaʻi puleaina le fale / eria.
 
Matou te manaʻo i aʻoga ma fale aʻoga (taʻaloga ma isi mea) e latalata i le "tamaitai pule vaega", ma ia faʻatapulaʻaina avanoa.

Alamanuia

Matou te manaʻo i le setete e faʻamau le pupuʻu o mea faʻaaogaina na te faʻaaogaina / faʻaulufale mai mo lana alamanuia. Ina ia faʻamaonia lea, o le tasi vaesefulu o mea uma e masani ona faʻaaogaina / faʻaulufale mai, e tatau ona teuina e le faʻavavau i totonu o ni apamemea faʻapitoa, i se faiga faʻaoga i tupe faʻaalu a le tagata faʻatau mulimuli, e ala i se VAT faʻapitoa. O nei teuga e manatu e fai fuafua, ma e tatau ona faʻaagaga mo le avanoa faʻatoʻilaloina ai.
 
Tatou te manaʻomia Tuvalu 51 e sauni le avanoa e manumalo ai. I le taimi nei, o supernovaes ma gamma burst o se taufaʻamataʻu, Universe faʻateleina ma le faʻamaloloina o se isi faʻamataʻu ma avanoa avanoa e pei o asteroids o se isi faʻamataʻu. Ina ia mautinoa le puipuiga o asteroids, soʻo se taimi lava vaʻa vaʻalele vaʻa e tatau ona siʻosiʻomia e ni kilomita mafiafia vaega o vai poʻo le "jelly" vai e mimitiina aʻafiaga. O le vai (faʻatonutonu o le sami) lava puipuia mai fafo e ala i se faʻatulagaina paʻu fafo.
 
Ina ia mautinoa le puipuiga mai gamma pa, tatou o le a tatou o ese mai ia i latou i se taimi vave tatou te mafai ai, faʻatalitali o le a tatou mafai ona malupuipuia vave i luga o vaʻa. O le mafiafia o le sima e tatau ona taofia gamma ave.
 
Ina ia mautinoa le puipuiga mai le malulu lautele o le a tatou lafoina vaʻa vaʻa i soo se mea i le avanoa i fafo e aoina le sili ona talafeagai o le kaponi, hydrogen, ma okesene, faʻatasi ma isi mea e manaʻomia, ina ia suia ai i mea totino, lea e ono faʻaaogaina e fafaga siama i totonu o le "sami faʻapipiʻi" o loʻo siʻomia ai avanoa vaʻa. O le tele mumu e faʻalauiloaina e nei siama uma o le a faʻatagaina e faʻamalosia uma vevela taliaina i totonu o le vaʻa vaʻa, ma pe a lafoina i le pito i fafo o lenei infra mumu o le a faʻatagaina foi e faʻagesegese le malulu o le atulaulau, faʻamoemoe i se auala lelei. O siama i totonu o lenei vasa faʻapitoa mafai ona maua ai foi eletise ma / poʻo hydrogen.
 
Matou te manaʻo Tuvalu 51 ia ola aʻe i luga o le sami i nofoaga e ono tutupu ai afa. (Sami uliuli, sami mumu, sami Baltic, sami Metitirani, Iapani sami ma isi ...)

Le fesoʻotaʻiga ma le lalolagi saoloto.

Matou te manaʻo Tuvalu 51 e feutagai muamua ma le malo moni o atumotu o Tuvalu, ona sosoʻo ai lea ma le Malo o Peretania ma le malo o Amerika, mulimuli ane ma le Iuni a Europa ma Malo Aufaatasi.
Afai e talia e le pulega o Atumotu o Tuvalu ma le malo o Peretania ia lenei talosaga, ia avea Tuvalu Islands e avea ma vaega o Amerika ae ma sina tulaga tutoʻatasi i se mea i le va o Porto-Rico ma Kalefonia, ma ia avea ma muamua na sulufaʻi 'sulufaʻi o loʻo femalagaaʻi. setete ", ona mafai lea e Tuvalu 51 ona toe faʻaigoa o le" New Tuvalu "poʻo seisi igoa o le a palota. Afai e le mafai e Tuvalu 51 ona ausia se maliega, ona faaauau ai lea ma le igoa "Tuvalu 51" ma taumafai tuʻu saʻo e feutagai ma le Iuni a Europa ma Malo Aufaatasi, aemaise le UNHCR, ma Tuvalu 51 o le a tulimatai atu mo le avea ma tagata faavaomalo i fafo atu fesoasoani ma toleniga nofoaga tutotonu mo sulufai, i lalo o le puipuiga o soo se lalolagi saoloto lalolagi talia talia e puipuia.
 
I le taimi o le faʻagasologa e lagolago uma le lagolago mai le lalolagi saoloto, mai lava i atunuʻu laʻititi.
Matou te manaʻo tuvalu 51 ia avea le lalolagi saoloto maua i le lalolagi atoa fefaʻasoaaiga galuega, o se lalolagi ma le 5 piliona vaega-timer o le a ofoina atu sili tele avanoa maketi ma sili atu le mautu le tamaoaiga tamaoaiga i faʻafitauli ma faigata nai lo le lalolagi muamua-Covid.

Faamasinoga faʻamasinoga

Matou te mananao i lena setete e feutagai ma le soloia o le karceral system i le lalolagi atoa ma le soloia o galuega i le falepuipui ma le oti.
 
Matou te manaʻo ia solofanua tagata solitulafono mai le falepuipui i le lalolagi ma lafoina i se fale gaosi folau e igoa ia «Gehenna», o le fale gaosi faʻapitoa o le a tuʻu faʻapitoa lava i le aoina, faamama ma le toe faʻaaogaina o le palasitika o loʻo i totonu o le sami. O nei tagata i le lalolagi atoa o tagata solitulafono o le a tuuina atu i ai le "paoa" tagatanuu, ma, o lea, o le a le mafai ona faʻatagaina e tuʻua lena vaʻa feoaʻi, vagana ua faʻamaonia le mama. A leai, o le ai ai ia latou aia tutusa ma isi tagata, ae o le aia tatau e faaipoipo ai, ma le aia tatau e foafoaina ai. Tamaitai o le a avea i luga o se vaa, ma alii i luga o le isi. Ole vaega ole tupe e faaalu ile tausaga ile lalolagi atoa ole a tuuina atu e le atunuu oloo naunau e soloia le oti male faiga ole tino, e fai ma taui i le aveina o latou pagota ile "Kena." O lenei tupe o le a faʻaogaina e fausia ma tausia ai le vaʻa feʻaveaʻi «Gehenna», ma taugata ai meaʻai ma soifua maloloina i le au pauna. O le oloa o le faʻatau atu o le palasitika faʻafouina o le a tuʻuina atu i tagata paʻia na faʻatulagaina, aua o tagata faʻasaina e leʻo ni manu, naʻo tagata paʻiʻa, e pei o tatou tuaʻa faʻa-anamua ... O le a latou tuʻufaʻatasia saoloto lona tau, ma o le a latou maua le aia tatau e faafaigaluegaina kamupani loia faava o malo e molia tagata filogia ma palasitika gaosiaina ma fusifusi ia i latou e totogi se sala tupe. O le «barbarians» o le a matua mauaina a latou mea e ola ai, ma se vaega o lena tupe o le a tuʻuina atu e taui ai o latou tagata afaina. Atonu latou faʻaaoga a latou tupe e pei ona latou mananaʻo ai ma faʻatulaga lo latou sosaiete pe a latou mananaʻo. Ae o le barbarsans o le a le faʻatagaina ona faʻatau mai ni oloa faʻatapulaʻaina e pei o auupega, ma isi ...
 
Soʻo seisi galuega faʻalavelave o le a avea ma pologa ma le faʻasolitulafono.
 
Matou te mananaʻo i lena setete e feutagai ma fefaʻatauaʻi ma le lalolagi saʻoloto poʻo a ni mea o totoe ai, ae matou te manaʻo foʻi i le saʻolotoga e feutagai ma fefaʻatauaʻi ma isi atunuʻu, pe a fai latou te talia e soalaupule le soloia o mea totino, fale puipui, ma le oti.
 
O tagata solitulafono i le tulafono a Tuvalu 51 e tatau ona i ai i le vaʻavaʻaiga mo solitulafono laiti, seia oʻo i se taui talafeagai. O tagata solitulafono o le a lafoina i le vaa "Gehenna", mo le ola mo solitulafono o le toto, sauaga i tamaiti ma isi solitulafono, ma o le mea lea o le a latou maua ai le malosi o le tagatanuu, ae o tagata solitulafono o le a lafoina atu iina mo le umi e talafeagai ai mo i latou e faʻataʻitaʻia o loʻo toe faʻaleleia atoatoa ma poʻo le a le umi e manaʻomia ai e toe faʻaleleia le mea na faia. O le vaʻa Gehenna o le a vaevaeina i vaega e fa vaevaeina. Lua vaega mo barbarian tagatanuu, male ma fafine, oe galulue o se malo tutoatasi o faʻatapulaʻaina avanoa. Lua vaega nisi mo le toe uluaʻi tagata solitulafono (vavaeʻese e alii ma tamaitai) o loʻo tumau pea i lalo o le pulega Tuvalu 51 ma e sili atu galuega e pei o le masani "taimi" penitentiary.
 
I Tuvalu 51 matou te talitonu o le a maua e tagata uma le avanoa lona lua, seʻi vagana le toto ma isi soligatulafono, o le mea lea e tatau ona taulaʻi uma i ai le toe faaleleia o ia avanoa. E le o se filifiliga le faʻaolaina. I Tuvalu 51 e tolu tulaga faataʻitaʻi:
 
1- O le taimi muamua e solia ai e le au solitulafono se lua avanoa i le faiga o galuega lautele ma le ofoina atu o nisi taui i latou na afaina.
 
2-E toe fai mai tagata solitulafono i le vaega "Gehenna" faʻataʻitaʻiga seʻia latou tuuina atu atoa le taui i latou na afaina ai ma mo le umi e faʻaalia ai e toe faʻafoʻi atoa i latou.
 
3- Multi-recidivists o ni tagata solitulafono ma o le a tuʻuina atu faʻatonutonu le malosi, ma e le toe foi i le lalolagi saoloto, vagana ua faʻamaonia lo latou mama.
 
I Tuvalu 51, o le auala lenei e mafai ona tatou faʻafilemu ai le fesoʻotaʻiga i le va o leoleo ma tagata:
 
-O le pueina, e tatau ona faʻamaonia ai se siakiina o le faʻamaoniga pe a uma le mea moni. I le leai o se faʻamatalaga faʻatatau i tua (faʻasesega, leaga o le sala, solitulafono) o le ua pulea poʻo le puʻeina tagata e tatau ona faʻatagaina taui mo "leiloa o le taimi" o 50 USD i le itula ma le itiiti ifo o 20 USD. E pei o se vavega, o le aofaʻi o siaki o le a pa'ū tele tele, ma o le mea moni.
 
-Afai i le isi itu, o le pueina faʻamaonia ua maeʻa le mea moni, teteʻe i ai o se soligatulafono e faʻasalaina e le sala tupe ua fuafuaina faʻatatauina i le aofaʻi o le aofaʻi o sui o loʻo faʻateleina faʻateleina o le itula itula taui mo le "leiloa o le taimi".
 
-O le teteʻe i se puʻeina e le tauamiotonuina i se taimi mulimuli ane e le o iai se soligatulafono ae mafua ai le faaleaogaina o le itula le "leiloa o le taimi" alauni lea e mafai ona tuuina atu le aia tatau.
 
 -Tulaga amata o le le taʻumamaina: soʻo se pueina poʻo se faʻailoga siaki tuʻuina atu aia tatau i se taimi vave taui o le 50 USD i le itula ma le itiiti ifo o le 20 USD, o lena aofaʻi o le a avea ma se sala tupe ma o lea o le a toe faʻafoʻi atu i pulega pe a fai o le puʻeina poʻo le faʻailoga siaki e talafeagai ina ua maeʻa le mea moni (contravention, misdemeanor, solitulafono). O le mea lea e taofi ai amioga mataga.
 
 
“O lenei faʻaliliuga na faia i le google translate e tagata e le ni gagana Samoa. O loʻo fesiligia le faʻamavaega. Afai e te maua mea sese, faʻamolemole vaʻai i le Igilisi ma Farani lomiga ma ia lagona le saʻo e faʻasaʻoina lenei lomiga Samoa mafai faʻasaʻoina.”
 
                                                Matafaga o Omaha, Normandy, Aukuso 2020
 

tuvalu-51.org


 

 

Comments

Popular posts from this blog

Tuvalu 51 Manifesto (English original version)

Маніфест Тувалу 51 (Entrepreneurs for Ukraine)

Manifeste Tuvalu 51 (version Française)